28 dec. 2012

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ- Galaktoboureko (Prajitura cu gris)

  Una dintre preferatele mele!






                      1 litru lapte
                     10 foi placinta fff subtiri( ca de baclava)
                     200 gr unt
                     200 gr zahar
                     5 oua
                    100 gr gris f fin (aici e de mai multe feluri)
                    2 esente de canilie
                    coaja de lamaie( se curata lamaia ca pe mar)

                             pt sirop
                    1 si 1/2 pahar apa
                    800 gr zahar


Intr-o oala cu fundul dublu se incalzeste laptele impreuna cu coaja de lamaie( nu rasa !!!). Se bat la mixer zaharul, ouale, grisul si vanilia pana devin o crema. Luam 2-3 linguri de lapte cald si il adaugam in crema , amestecand bine. Apoi, crema o punem in vasul cu laptele caldut, pe foc. Amestecam bine pana cand crema incepe sa se ingroase, scoatem coaja de lamaie si luam vasul de pe foc. Adaugam 2 linguri ( ca de supa) de unt si mestecam de zor.

Ungem cu untul inmuiat ( lichid) tava si una cate una 6 foi de placinta,punandu-le in tava. Punem peste ele crema si intoarcem desupra cremei restul ramas din foile de placinta( foile sunt mai mari decat tava si ramane o bucata in afara. Bucata aceea nu se taie, ci se intoarce si se acopera un pic crema). Se aseaza deasupra si celelalte 4 foi de placinta, unse si ele cu unt topit bine ( nu fierbinte). Restul de foaie ce ramane se baga sub prajitura ( pe cat posibil). Cu un cutit cu varful ascutit se cresteaza prajitura, astfel incat sa nu iasa crema. 









Se incalzeste untul ramas, il lasam sa dea in clocot si il turnam fierbinte peste prajitura, incepand de la colturi si printre crestaturile facute. Umezim degetele cu apa si stropim un pic foile de deasupra.

Se coace la 180 grade,in cuptorul preincalzit, cca 50 minute, pe ultima treapta, pana se rumeneste. Dupa ce se scoate din cuptor, lasam prajitura sa se raceasca bine. 




 Fierbem ingredientele pt sirop 7-8 min pana se leaga si apoi, siropul fierbinte il turnam peste prajitura rece.

Se serveste cu scortisoara deasupra.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu