24 dec. 2014

Angi: Reteta unui conzonac aratos si gustos




- lapte 375 ml
- 6 galbenusuri
- un ou intreg
-unt 135 gr
zahar- 300 gr
- faina 900 gr
- drojdie proaspata ALBA ( nu inchisa la culoare)- 70 gr
- vanilie, coaja rasa de lamaie
- chestii pt umplutura: cacao, nuca, rahat...- dupa gust


1. Drojdia se freaca bine cu o lingurita de zahar si 2-3 linguri de lapte caldut si se pune 
deasupra putina faina. Se lasa la crescut pana se dubleaza cantitatea ( amesteca si faina 
aia cu laptele si drojdia sa fie ca o crema. )
2. Laptele, zaharul, vanilia, rom, coaja rasa se amesteca bine si se pun in vasul in care 
vei framanta cozonacul. Daca vrei sa iasa bine cozonacul, nu bea din compozita asta, 
desi e buuuuuna rau!!! 
3. Se adauga ouale batute putin. Adica...atat cat sa faca spume! 
4. Apoi se pune untul caldut ( la temp camerei de cateva ore scos din frigider) si faina.
5. Se adauga drojdia crescuta si il iei la framantat cca 30 min. Cel putin! Cu cat framanti 
mai mult, cu atat mai bine! 
6. Se lasa la crescut pana se dubleaza cantitatea de aluat.
7. Se iau 2 bucati de aluat, se umblu, se rasuceste fiecare bucata, se impletesc si le pui 
in tava.
8. Tava se tapeteaza cu hartie de copt, sa nu se lipeasca. Sau o ungi bine cu unt, prasari
 faina si asezi cozonacelul. 
9. Se lasa din nou sa creasca cca 30 min si apoi se ung cozonacii cu un ou bine batut si 
se pune mac.
10. Se coace la 35-40 min la 150 grade ( adica la foc mediu).

11. Se scot din forme dupa 5-10 min dupa ce s-a scos din cuptor.

Atentie, in casa trebuie sa fi caldut, cozonacului placandu-i sa se rasfete la temperaturi 
marisoare. Nu curent si geamuri deschise: curatenia o faceti inainte sau dupa ce il 
preparati! 
Cand il lasi sa creasca, inveleste-l si iubeste-l. Ti-am zis ca-i place sa fie alintat! Asa ca
 poti sa-i adaugi si multa dragoste! Sigur va creste si mai si! 
Ingredientele sunt pentru 2 cozonaci. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu